ریزدونه‌ای های عزیز؛ به زودی امکان خرید محصول از خارج از کشور با درگاه پرداخت بین المللی فراهم خواهد شد...

فواید شیردهی برای نوزاد و مادرشیرده

نویسنده:

زهرا نوایی

زهرا نوایی

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

دوره‌های آموزشی جدید:

اگر تصمیم مادر این باشد که به کودک خود شیر دهد، این شیردهی دارای فواید بسیاری برای شخص مادر و به خصوص شیرخوار است. یادمان باشد، مادری که نخواهد شیر بدهد را نباید مجبور به شیردهی کنیم. هم اکنون در جوامع غربی، شیردهی از پستان، یک انتخاب برای مادران به شمار می‌رود، اما با توجه به آلودگی‌های محیط زیستی و آلودگی هوا که در جوامع در حال پیشرفت نظیر ایران وجود دارد، شیردادن از طریق پستان به کودک، یک اولویت به شمار می‌رود تا جسم و ذهن نوزاد و شیر خوار به این طریق در برابر عوامل محیطی ایمن گردد.

 در ادامه به منافع شیردهی برای نوزاد و شیرخوار و سپس به فواید شیردهی برای شخص مادر می‌پردازیم. شاید با خودتان بگویید که آیا مگر  شیردادن برای مادر هم منفعتی دارد؟ و جواب همیشه بله است. شیردادن نه تنها دارای فایده‌های فراوان برای شیرخوار است بلکه کلی سود برای مادر نیز دارد. 

همچنین شیردهی به صورت طبیعی و غریزی، منافع بسیار اقتصادی و محیط زیستی برای جامعه را نیز به همراه دارد.

اگر میخواهید در رابطه با طریقه صحیح شیردهی بیشتر بدانید، حتما مقاله اصول شیردهی به نوزاد را بخوانید.

منافع شیردهی برای نوزاد و شیرخوار

شیردادن مادر به نوزادش دارای منافع بسیار کوتاه و بلند مدت طبی، تکاملی و عصبی است. به قدری شیردادن مادر به نوزاد اهمیت دارد که گاها بسیاری از متخصصین به تاکید از مادر می‌خواهند تا شیردادن از پستان را در اولویت، نسبت به دادن شیرخشک به نوزادش قرار دهد و تنها در زمان اضطرار از شیرخشک کمک گرفته شود. 

جالب است بدانید که شیردادن به نوزاد و شیرخوار می‌تواند از دچار شدن کودک شما به بیماری‌های حاد و مزمن جلوگیری کند.

داده‌های پزشکی جمع آوری شده حاکی از آن است که بسیاری از بیماری‌های حاد و مزمن کودکان مثل اتیت مدیا، بیماری‌های حاد اسهالی، بیماری‌های تنفسی تحتانی، سندرم مرگ ناگهانی(SIDS)، بیماری‌های التهابی روده، لوسمی طفولیت، دیابت، چاقی، آسم، درماتیت آتوپیک، در کسانی که در زمان شیرخوارگی از پستان مادر تغذیه شده‌اند، کمتر است.

همچنین شیردهی از پستان مادر، اثر محافظتی در برابر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS) را دارد و در صورتی که این شیردهی انحصاری باشد، این اثر بیشتر است.

(SIDS)سندرم مرگ ناگهانی نوزاد:

برای شیرخوارانی که حداقل ۳ماه تغذیه انحصاری از پستان مادرشان را داشته‌اند و از معرض پروتئین گاو دور بودند، کاهش ۳۰درصد در بروز دیابت نوع ۱ گزارش شده‌است.

عفونت‌های دستگاه گوارش:

 تغذیه با شیرمادر، کاهش دهنده عفونت‌های دستگاه گوارش است. در مقایسه با شیرخوارانی که از پستان مادر تغذیه نمی‌شوند، خطر عفونت به بیماری‌های غیر اختصاصی دستگاه گوارش، ۶۴درصد کمتر است.

بیماری‌های تنفسی:

خس خس(ویز) و بیماری‌های دستگاه تنفسی تحتحانی هم به لحاظ تعداد دفعات و هم طول مدت در شیرخوارانی که از پستان مادر تغذیه می‌شوند، کاهش دارد. در گزارش AHRO خطر بستری شدن به دلیل بیماری‌‌های دستگاه تنفسی تحتحانی در شیرخواران زیر ۱ سال، که مدت ۴ماه یا بیشتر تغذیه انحصاری با شیرمادر داشته‌اند، ۷۲درصد کمتر است.

چاقی و تغذیه ازپستان مادر:

به دلیل کاهش قابل ملاحظه چاقی در شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه شده‌اند،بسیج‌های سلامت ملی برای پیشگیری از چاقی با حمایت تغذیه از پستان مادر شروع می‌شود.

آسم،آلرژی وتغذیه از پستان مادر:

اکثر توصیه‌ها، قویا بر ادامه تغذیه انحصاری حداقل ۴ماه و تا ۶ماه برای پیشگیری اولیه بیماری‌های آلرژیک تاکید دارد.

بیماری‌های التهابی روده وتغذیه از پستان مادر:

تغذیه از پستان مادر، همراه با کاهش ۳۱ درصد خطر بیماری‌های التهابی روده کودکان است. این اثر حفاظتی شاید به علت فاکتورهای تعدیل کننده ایمنی موجود در شیر انسان و استعداد ژنتیکی شیرخوار باشد.

سرطان خون کودکان و تغذیه کودک ازپستان مادر:

تغذیه از پستان مادر  به مدت  حداقل ۶ ماه، همراه کاهش ۱۹ درصد خطر لوسمی حاد(سرطان خون) لنفوسیتیک کودکان  و کاهش خطر لوسمی حاد میلوژن تا ۱۵درصد است.

منافع شیردهی برای مادر

منافع شیردهی فقط شامل حال کودک نمی شود بلکه فایده‌های بسیاری برای مادر نیز به همراه دارد. تغذیه از پستان مادر، مشابه اکسی توسین منجربه انقباض رحم می‌گردد. تغذیه با شیرمادر موجب انقباض رحم و کاهش خونریزی بعد از زایمان و برگشت سریع‌تر رحم به اندازه قبلی می‌گردد.

شیردهی و تشدید پیوند عاطفی و کاهش استرس پذیری مادر:

منافع روانشناختی تغذیه از پستان مادر آشکار است. زیرا زمانی آرام و در سکوت ایجاد می‌کند تا مادر شیر بدهد و پیوند عاطفی پرورش یابد. داده‌ها حاکی از آن است که  در زنان شیرده، میزان هورمون استروئیدی کاهش دارد و تصور می‌رود مسدود شدن پاسخ‌های استرسی یک مکانیسم تطابقی برای غالب آمدن بر این دوره پر استرس و مهم است. علاوه براینکه بدن در این حالت پاسخ کمتری به استرس می‌دهد و ریلکس‌تر است، اکسی توسین نیز در پرورش و ایجاد پیوند عاطفی نقشی در مسدود کردن گیرنده‌های درد از طریق دوپامین دارد.

افسردگی بعد از زایمان و شیردهی:

از دیگر منافع شیردادن برای مادر می‌توان به کاهش استرس پذیری مادر در اثر شیردهی، جلوگیری از دچار نشدن به افسردگی زایمان، کاهش وزن پس از زایمان، جلوگیری از بارداری مجدد  و فاصله گذاری بین بارداری، کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی مادر، پیشگیری از سرطان در مادران شیرده، تراکم استخوانی مادر و… را می‌توان تنها بخشی از فواید این دوران شیردهی برای مادر و شیرخوار نام برد.

تمام مواری که با عنوان فواید شیردهی برای مادر و نوزاد ذکر شد، به منظور منطقی و عقلانی بودن شیردهی به نوزاد از طریق پستان مادر است که تیم ریزدونه بر خود واجب دید به تاکید به ذکر تمامی آن‌ها بپردازد. در انتها، این تصمیم مادر است که بخواهد به نوزاد خود شیر بدهد یا خیر. 

  • منبع: فصل دوم کتاب راهنمای تغذیه با شیرمادر، آکادمی اطفال آمریکا و کالج زنان و مامایی آمریکا 

منتظر نظرات ارزشمندتان در رابطه با موضوع فواید شیردهی برای نوزاد و مادر شیرده هستیم. اگر فکر می‌کنید که نظر شما به دیگر مادرها برای شیردهی کمک خواهد کرد، ممنون میشویم که نظرات خود را در زیر همین مقاله، در همین صفحه، برای ما بنویسید. ما با عشق نظرات شما را می خوانیم.

اشتراک گذاری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید:

مراحل زایمان طبیعی و تولد نوزاد

مادر شدن حس ناب و بی‌مانندی است که شما را وارد یک دنیای جدید و سراسر لذت، نگرانی و از خود گذشتگی می‌کند. بسیاری از مادران باردار در مورد نوع زایمان خود تصمیم گیری کرده‌اند و مصصم شده‌اند که میوه دل خود را به روش طبیعی به دنیا بیاورند. تیم...

اصول صجیح شیردادن به نوزاد

اصول صحیح شیردهی به نوزاد

روند شیردهی، یکی از طبیعی‌ترین کارهایی است که تمامی پستانداران(بلاخص انسان‌ها) انجام می‌دهند. با شتاب گرفتن زندگی‌ها و دور شدن از غرایز طبیعی انسانی، روند شیردهی برای بسیاری از مادران شیرده، به یک مشکل تبدیل شده‌است. گاها میبینیم که مادران شیردهی که به درستی آموزش ندیدند به نوزاد خود شیردهند...

نقش پدر در دوران بارداری

نقش پدر در دوران بارداری چیست؟

به عنوان یک پدر همراه، باید بدانید که دوران بارداری، با یکسری تغییرات هورمونی در بدن خانم‌تان همراه است و همین امر سبب می‌گردد تا خلق و خوی همسرتان نیز اندکی دچار تغییر شود. اگر با تغییرات بدن همسرتان در هر یک از سه ماهه بارداری آشنا شوید، آنگاه به...

افزایش هوش جنین

موسیقی‌های افزایش هوش جنین

آیا از تاثیر موسیقی‌ موتزارت بر جنین خود مطلع هستید؟ در طی یک تحقیقی که بر روی مادران باردار انجام شده‌است، نشان داده شده‌ که نوزادانی که مادرشان در طول دوران بارداری به آهنگ‌های موتزارت گوش میدادند، به نسبت مادرانی که این نوع موسیقی را در دوران بارداری گوش نمیکردند،...

تغذیه در دوران بارداری

اگر می‌خواهید در طول دوران بارداری خود، احساسات خوبی را تجربه کنید، لازم است که تغذیه مناسبی داشته باشید. همچنین باید مرتب ورزش کنید. یکی از کلیدی‌ترین مسائلی که در دوران بارداری وجود دارد، تغذیه مناسب است. بسیاری از مردم فکر می‌کنند که وقتی خانمی باردار می شود، باید دو...

سه ماهه سوم بارداری

ویژگی‌ها و تغییرات بدن در سه ماهه سوم بارداری

به سه ماهه سوم بارداری خوش آمدید. این سه ماهه سوم نیز، همچون سه ماهه دوم و سه ماهه اول، با تغییراتی همراه است. در ادامه این متن با ریزدونه همراه شوید تا از تغییرات بدن در سه ماهه سوم مطلع گردید. با شروع سه ماهه سوم بارداری، مراجعه به...

ورزش کردن در دوران بارداری

یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در هنگام بارداری انجام دهید، ورزش کردن است. بسیاری از مادران باردار دوست دارند که در دوران بارداری ورزش کنند، اما می‌ترسند که به جنین خود صدمه بزنند. اگر شما هم جزو این دسته از مادران هستید، حتما از دوره آموزشی آمادگی برای زایمان...

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن